Puisi Kesetimbangan Kimia

Iseng jalan-jalan di kampung google untuk mencari makhluk yang bernama “Equilibrium” eee… ketemu selebaran puisi yang menarik menurut saya. Menariknya bahwa konsep tentang kesetimbangan kimia bisa juga disampaikan lewat sebuah puisi. Nah berikut ini puisi yang saya maksud.

Equilibrium

by Jeff Atkinson, Joe Donley and Eric Frey

Wrath!
Equilibrium, the finale of reactions
Dynamic
Ever bouncing the reaction continues
But quantities stay the same
Like two great beasts locking horns
Neither refusing to give way, preferring death to dishonor

Reversibility
Not unlike a fall windbreaker
Double sided, indestructible
Reactions work both ways
Products to reactants
And reactants to products
Ever battling with the merciless bond formations and fragmentations
Who will win this war of wills?

Constant
The Keq, immortal
Products over reactants
Pure solids and water,
Like Green party candidates
Forgotten, not considered

Q, the reaction quotient
Instantaneous
When less than Keq, products formed
When equal, equilibrium is reached
When greater, reactants formed
Ever adjusting toward equilibrium
Much like the clownfish changes sex
To produce an equilibrium between males and females

Le Châtelier
A Frenchman with a love of chemistry
His principle, the law of his land
When a change is imposed
On a system at equilibrium
The system will react in a direction
Reducing the amount of change
Just as a swing, pushed in one direction
Will swing back in the opposite direction

Concentration
The big “M” stands for moles/liter
The answer to the age old question, “How much stuff?”
Adding more reactants drives equilibrium toward products
Adding products has the opposite effect
Water, from quiet sunny stream
To babbling brook
To raging river
All has a concentration of 56 moles/liter

Temperature
Bane of man’s existence
From frozen mountain snows
To burning desert sands
One is never comfortable
It alone has the power to affect Keq
It alone has the splendor
Adding heat will drive endothermic reactions toward the products
While exothermic reactions will be driven toward the reactants

Equilibrium
Quietly controlling
Calming disruption
Governing our lives


Source from here.

Gimana kreatif yah yg bikin… saya belum bisa buat, tapi setidaknya itu bisa jadi inspirasi. Ada yang mau bikin-kan puisi terkait materi kimia…?

About these ads

6 gagasan untuk “Puisi Kesetimbangan Kimia

  1. kereeen laach!!!
    namanya jga rang bule..
    romantis juga…
    jago..
    pasti profesor kimia tuh
    pasti cintaa bgd ma tu kimia ampe dibkn puisi sgala

  2. hebat!! salut! nanti mau saya save, hehe.
    jadi ingat puisi pengantar botani itu.. tentu saja puisi kesetimbangan kimia ini jauh lebih mengesankan ^^

  3. Mereka mulai masuk ke domain the aesthetics of chemistry. Seperti persamaan distribusi Boltzman

    S = k ln W, sebuah persamaan yang yang indah sampai2 di batu nisannya Boltzman tertulis persamaan ini.

  4. Ping-balik: Puisi kesetimbangan kimia « DANG galak ASA…

  5. lam kenal…. puisinya boleh juga dapet ngebajak dari mana bos? saya sebagai mahluk yang sudah terkontaminasi oleh hal – hal berbau kimia di jurusan saya merasa mendapat angin segar…. kayaknya cocok buat nembak laboran ;p.

  6. salam kenal pak, selamat berkarya … saya banyak memanfaatkan tulisan juga link yang bapak pasang – terima kasih

Komentar ditutup.